Blog

Blog

Motor reiniging - echt niet zo ingewikkeld als je denkt

Motor reiniging - helemaal niet zo ingewikkeld als je zou denken.


Naast je lak is de motor van je auto een van de duurste onderdelen. Het is misschien zelfs de reden waarom je de auto oorspronkelijk gekocht hebt. Jij moest en zou die muscle car of turbo aangedreven bakbeest hebben. Je geeft tijdens de levensduur van je voertuig duizenden euro’s uit aan het onderhouden van de vloeistoffen, de lak en het interieur, het vervangen van de banden en al het andere wat hoort bij het hebben van een auto. Na jaren van eigenaar zijn en vele tienduizenden kilometers achter het stuur, hoe ziet je motor er dan uit?

Motor reinigingsprocedure

Veel mensen reinigen hun motorblok niet om de eenvoudige reden dat ze het proces om dat te doen niet begrijpen en ze bang zijn om iets te beschadigen. De waarheid is dat je motor een stuk minder kwetsbaar is als je zou denken. Je kan de motor wassen en schoonmaken zonder veel angst om iets kapot te maken. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat je aan het schoonmaken bent en geen brand aan het blussen. Verdrink de motor niet in ontvetter of gebruik de tuinslang op zijn hardst. Motor reiniging vereist een beetje finesse om het goed te doen.

Onthoudt als eerste dat je nooit een hete motor moet reinigen. Het beste moment om je motor te doen is in de ochtend als je auto een nacht stil heeft gestaan. Als je koud water op een hete motor gooit is het risico op schade veel groter. Je moet er zeker van zijn dat de motor is afgekoeld voordat je aan het werk gaat. Sommige mensen raden aan de motor voor te verwarmen om aangekoekt vuil los te maken, maar hij moet echt amper warm zijn, anders zal de ontvetter opdrogen en vlekken achterlaten op het oppervlak.

Voor dat je begint met reinigen, bedek de dynamo, onbedekte filters en de luchtinlaat van de motor. Dit zijn de gebieden waar je geen water of ontvetter wilt laten ophopen. Bedek je luchtfilter met een zak, maar vergeet niet die zak te verwijderen als je de auto start. Je kunt ook overwegen om andere gebieden die niet watervriendelijk zijn af te dekken. Als je bijvoorbeeld maatwerk uitbreidingen hebt gebouwd kan het zijn dat er elektrische verbindingen of klemmen die je zou willen afdekken. Bedenk gewoon welke dingen je niet te nat zou willen laten worden. Je kunt die gebieden altijd met de hand reinigen als je de rest gedaan hebt. Onthoudt: gebruik precies zoveel water als je nodig hebt om de klus te klaren.


Begin met het ontvetten van de omgeving van de motorruimte.  Ik gebruik hiervoor Carchem Tar & Glue remover. Dat is een intensieve ontvetter die wonderen doet met aangekoekt vet en vuil in je motorruimte.

Je kunt de ontvetter ook gebruiken op de stukken met lak erop, maar het haalt wel de wax weg. Zorg ervoor dat je je ook de vloeistof containers en slangen ontvet. Dat zijn de stukken die meestal extra vuil worden. Besproei de achterkant van de motorruimte en probeer zover mogelijk naar beneden te komen als je er bij kunt.

Ontvetter zal zeker niet de hele klus voor je doen maar het maakt alles wel een stuk makkelijker. Om de ontvetter te verwijderen kan je het wegspoelen met een langzame stroom water. Je kunt met je duim het uiteinde half dichthouden voor wat extra druk maar de ontvetter doet het meeste werk voor je. Alles wat er niet afgaat kan je gewoon wegvegen. Daarmee bedoel ik dat een schone motor niet uit een flesje komt maar je zult echt moeten poetsen om de motor er goed uit te laten zien.

Nadat je alles wat mogelijk was hebt afgespoeld moet de rest met de hand gedaan worden. Het is het beste als je een aparte was handschoen hebt die je alleen gebruikt voor motorreiniging. Je wilt niet dezelfde gebruiken voor de rest van de auto omdat je dan kruisbesmetting kan krijgen van vuil en vet.  Wij raden een goede microvezel washandschoen zoals de CM-03 van CSF Cleaning aan.
 
Voor kieren en alle hoeken waar je niet met de hand bij kan zal de EZ-DetailBrush van gemak zijn. Deze flexibele borstel is bedekt met zachte nylex borstelharen die weer terugkeren naar hun oude plek en niet gevoelig zijn voor chemicaliën. De borstel is ongeveer 40 cm lang en de haren zullen platvouwen tegen de middenstang om in de moeilijk bereikbare hoeken te komen.

Was de omgeving van de auto en zorg ervoor dat al het vuil weg is. Je kunt ook beginnen met wassen richting het middden van de motor waar je nog geen ontvetter hebt gespoten. Sommige van de vloeistof containers en doppen hebben wat extra werk nodig dus sla die vooral niet over.

Sommige stukken vereisen dat je detailing borstels gebruikt om het vuil te verwijderen. Gebruik altijd borstels met zachte haren en nooit metalen of roestvrijstale borstels, die beschadigen plastic en lak en doen afbreuk aan het uiterlijk van je motor.

Je hebt misschien wat hulp nodig van water met zeep in een spuitfles om je te helpen bij het reinigen, vooral op de stukken die je met de hand moet doen. Gebruik hiervoor een goed reinigingsproduct zoals de Superior Shampoo van Angelwax , de Shampol van Scholl of de Spam Universal Cleaner van Scholl. Zorg er in ieder geval voor dat je genoeg doeken beschikbaar hebt om de gereinigde gebieden af te nemen. Je kunt hiervoor je oude doeken gebruiken of gebruik maken van bijvoorbeeld de Slogger van Microfibre Madness.

De motor moet afgedroogd worden voordat je verder gaat met wax of andere beschermingsproducten. Als je het beschikbaar hebt, gebruik een spuitbus met lucht om het water uit stukken te blazen waar je met een doek niet bij komt.

Als je al het vuil verwijdert hebt is het tijd om hem te laten glanzen. Je kunt de lak waxen als je wilt, maar je kan misschien beter een goede kwaliteit Sealant gebruiken want door de hitte in de motorruimte blijft een carnauba wax niet lang zitten. Ik gebruik Angelwax TI-22 als sealant omdat die bij uitstek geschikt is voor moeilijke omstandigheden en hoge temperaturen.

Om al het kunststof en de slangen te laten glimmen kan je een goede kwaliteit rubber/vinylbeschermer gebruiken. Neem de slangen en alle plastic oppervlakken goed af om ervoor te zorgen dat ze beschermt zijn tegen hitte en vet-en vuilvlekken. Corona Liquid Sealant van Angelwax  biedt uitstekende bescherming en een subtiele glanzende finish.

Je motor ziet er zoveel beter uit als je een paar minuten de tijd neemt om alles schoon te maken. Een tien jaar oud voertuig hoeft geen motor te hebben die er 10 jaar oud uitziet. Wanneer je eenmaal de motor grondig gereinigd hebt is het ook makkelijker te onderhouden door gewoon wat af te nemen. De tools en producten uit dit artikel houden je motorruimte net zo gelikt als de rest van je auto.

  Over Carcareproducten.nl

  Carcareproducten.nl is sinds half juli 2015 online gegaan als vervolg op www.polishmonkey.nl zoals de webshop heette vanaf 2012. In Carcareproducten.nl gaan wij net een stapje verder dan alleen webshop. Hier worden adviezen en ervaringen met elkaar gedeeld zodat wij gebruik kunnen maken van elkaars ervaringen!

  Reacties (1)

  Benjamin
  29 April 2016

  Blijft een opgave om onze pareltjes schoon te houden. Super goede tips die ik mogelijk voor mijn motor ook kan gebruiken of zou dit voertuig specifiek zijn? Kwam deze tips tegen ( http://goedkope-motor.nl/schoonmaken ), maar die blijven nog redelijk algemeen.

  Reageren

  Altijd makkelijk en veilig betalen bij Carcareproducten. Wij bieden verschillende betaalmogelijkheden.

  Uw pakket wordt snel en betrouwbaar bezorgd door:

  Er zijn verschillende opties om uw vraag te stellen. Kiest u hieronder uit een van de opties:

  Bel ons op 075 - 616 77 53

  Copyright © 2020 Carcareproducten.nl

  alle rechten gereserveerd

  Samsonweg 134

  1521 RM Wormerveer

  T: 075 - 616 77 53

  E: info@carcareproducten.nl