Blog

Blog

Onze review van de Renovo productline

Onze review met de producten van Renovo

Canvas cabriodaken vereisen een beetje extra zorg ten opzichte van hardtop daken maar het hoeft niet heel moeizaam te zijn. Een jaarlijkse of twee-jaarlijkse grondige behandeling zorgt dat je dak er geweldig uit blijft zien en goed functioneert.

Renovo is een bedrijf wat al enige tijd actief is en is in Europa vooral bekend bij klassieke cabrio eigenaren - degene met de oudste en meest verweerde daken.
Als je canvas dak er niet meer zo goed uit ziet als het voorheen deed of het later water naar binnen dan is dit een uitstekende manier om je dak te herstellen in plaats van een klein fortuin te betalen voor een nieuw dak.

De producten van Renovo kan je individueel gebruiken maar het is vooral als je ze in combinatie gebruikt dat het effect echt zeer goed wordt. Wij gaven de Renovo producten een goede test op het oudste canvas dak wat we konden vinden - een oude BMW 3 serie cabrio. Dit specfieke dak was 16 jaar oud en gezien dat het jaren in het niet-zo-gunstige weer buiten heeft gestaan is dat een bewijs voor de kwaliteit van het merk. Echter, tekenen van ouderdom waren duidelijk zichtbaar, een paar vegen hier en daar en wat vervaging met name op het stikwerk wat vaalgrijs was geworden, Het hield nog steeds de regen buiten maar de stof had zijn waterafstotendheid verloren waardoor het minste water meteen in het oppervlak trok. Het ergste is nog dat het dak gedurende de jaren een laag vuil verzameld had wat helemaal ingetrokken was en niet weggewassen kon worden ongeacht hoe hard je boende met een gespecialiseerd reinigingsmiddel. Het bleef altijd een beetje bruin en vlekkerig achter.

In een vrij weekend bereidde ik me voor om dit dak te renoveren met de volledige renovo 'fabriek kit' - bestaand uit vier producten:

• Soft Top Canvas Cleaner – een reinigingsproduct op waterbasis
• Soft Top Reviver – Renovo’s unieke dak herkleuringsproduct
• Ultra Proofer – een vloeistof voor het waterafstotend maken van het dak
• Plastic Window Polish – een mild vloeibaar schuurmiddel om waas te verwijderen van plastic ruiten

Soft Top Canvas Cleaner

Je hebt wel wat tijd nodig om dit goed te doen, een paar basismaterialen en goed weer of een garage met voldoende ruimte om rond je auto te lopen. Ik begon met een basisreiniging van het dak met een stofzuiger en een borstel. Voordat ik aan de slag ging met het dak is het de moeite waard om alle zegels en drainagekanalen na te lopen en ze een goede reiniging te geven - hier is het risico op lekkage het grootst. Toen ik dat gedaan had ging ik aan de slag met de soft top canvas cleaner (voor een stoffen dak, maar er is ook een versie voor kunststof daken). Deze wordt aangebracht op een vochtig dak met een schone verfkwast. Lenovo raad aan het dak vochtig te maken met een plantenspuit. Het gebruik van een schone nieuwe kwast is logisch, het laatste wat je wilt is een tint van de kleur waarmee je eerder je badkamer hebt geschilderd op je dak! De kwaliteit van de kwast maakt niet echt uit dus ik kocht een setje verfkwasten uit de uitverkoopbak bij de bouwmarkt. Lenovo raadt aan dat als je het eenmaal aangebracht hebt het 40-60 minuten te laten inwerken om hardnekkig vuil te verwijderen maar op deze warme droge dag was het opgedroogd in 20 minuten ondanks de schaduw. De volgende stap is het dak te schrobben met een spons en warm water. Een schuim ontstaat meteen en het vereiste een hoop schrobben en spoelen voordat alle zeep weggespoeld was.Het resultaat was een verbetering maar de meeste ingetrokken bruine vlekken waren niet weg - vergelijkbaar met soortgelijke reinigingsproducten die ik gebruikt heb. Ik vermoed dat in koeler weer de cleaner misschien effectiever geweest zou zijn en ik overwoog om het 's avonds nog een keer te proberen maar ik was te nieuwsgierig naar het volgende product in de set - de soft top reviver.

Soft Top Reviver

Met het dak nu schoon en droog werd het tijd om de soft top reviver aan te brengen met een schone verfkwast. Het is absoluut verstandig om rubberen handschoenen te dragen als je dit product gebruikt om geen vlekken op je handen te krijgen. De zwarte (in dit geval, er zijn meerdere kleuren beschikbaar) vloeistof is dun om goed in de vezels te kunnen trekken maar daarom moet je uitkijken dat je geen druppels of lopers krijgt ergens. Ik was best nerveus dat ik een fout zou maken en de lak zou verpesten maar gelukkig kan je lekkages makkelijk verwijderen met een vochtige doek. Ik kwam er ook achter dat de kwast de neiging had kleine druppels te sproeien op de ramen rond de randen dus ik moest er op letten dat ook schoon te maken. De reviseer liet zich zonder problemen aanbrengen en kreeg een nacht de tijd om te drogen.
Het resultaat was indrukwekkend zonder strepen of vlekken, alleen een dak wat er als nieuw uitzag. Natuurlijk kan het geen scheuren of beschadigingen verwijderen maar de verkleurde stof zag er geweldig uit en de hele auto zag er verjongd uit. Ik moet toegeven dat het idee van een permanente kleuring op een autodak eng klinkt maar het proces was eenvoudig en het resultaat ziet er geweldig uit.


Bovenstaande afbeelding toont het dak voor de reiniging (links) en toen 1 laag Soft top reviver was opgedroogd (rechts)

Renovo adviseert twee lagen aan te brengen dus dat deed ik de volgende dag voor het waterdicht maken. Het dak was niet in zo'n slechte conditie als sommige andere die ik wel eens zie dus de tweede laag deed weinig voor de uitstraling, maar ik kan me voorstellen dat het wel helpt om de kleur langduriger mooi te houden.

Ultra Proofer

De Ultra Proofer is een product waar ik meer bekend mee ben. Ontwikkeld om de waterafstotendheid te verbeteren en je cabriodak te beschermen is dit de beste van alle alternatieven die ik geprobeerd heb. Het vernieuwd niet alleen de waterafstotende laag van de stof maar het remt ook de groei van schimmel en mos en beschermt tegen UV stralen. Hoewel het dak waterdicht moet zijn zonder enige oppervlaktebehandeling  zorgt het aanbrengen van de proofer voor extra bescherming en houdt het vuil water tegen om door te dringen in de stof. Het aanbrengen van de proofer duurt niet lang als het dak net gedroogd is na een behandeling met de reviver, anders moet het een grondige reiniging krijgen om te voorkomen dat je vuil insluit in de stof. Bij het aanbrengen moet je letten op druppels en lopers op de ramen en lak. Het product is doorzichtig maar kan een vlek achterlaten als het niet verwijdert is. Het duurt wel even om te drogen dus hou de auto uit de buurt van water de komende paar uur. Eenmaal droog zal water dat op het dak druppelt er vanaf rollen zonder in de vezels te trekken net als bij verse lak.

Plastic Window Polish

Plastic ruiten worden steeds zeldzamer op cabrio maar deze E36 BMW heeft er nog een net als vele andere drop-tops uit de jaren 90 en daarvoor. Bij eze specifieke auto was het raam een aantal jaar geleden vervangen aangezien het oude raam zo wazig was geworden dat je er bijna niet meer door heen kon kijken. Enige tijd voordat ik het raam liet vervangen bestelde ik wat van Renovo's plastic Window Polish om te proberen de ruit te herstellen. Helaas was ondanks een duidelijke vooruitgang in de staat van het raam toch de schade te ernstig en de waas te diep in het materiaal getrokken in plaats van slechts aan het oppervlak. Met het vervangende raam nu alweer een paar jaar oud kon ik dit product een tweede keer proberen. De resultaten waren goed. De kleine oppervlaktekrassen die onvermijdelijk ontstaan iedere keer als het raam in elkaar gevouwen wordt konden worden verwijderd en grotere krassen werden een stuk minder erg. Het is zeer belangrijk om een perfect schone doek gebruiken aangezien zelfs het kleinste vuildeeltje al een desastreus effect kan hebben als je het wrijft tegen het raam.


Conclusie

Deze uitgebreide en effectieve serie producten maakt echt indruk wanneer je ze in combinatie met elkaar gebruikt. Diegenen die een intensieve restoratie van hun cabriodak overwegen hoeven niet verder te kijken maar verwacht niet dat het twee minuten werk is. De transformatie van dit dak was indrukwekkends maar nam het grootste deel van een weekend inclusief schoonmaak en droogtijd in beslag. Gelukkig zou het effect zo'n 6-12 maanden mee moeten gaan voor de ultra proofer terwijl de reviver nog langer werkzaam is. En onthoudt, een paar dagen werk is is niet veel vergeleken met de kosten om een heel nieuw dak te laten installeren. Ik zou niet twijfelen om deze producten aan te raden en ze in de toekomst weer te gebruiken.

Deze review is oorspronkelijk geplaatst op: www.convertiblecarmagazine.com/features/renovo-product-review/

Over Carcareproducten.nl

Carcareproducten.nl is sinds half juli 2015 online gegaan als vervolg op www.polishmonkey.nl zoals de webshop heette vanaf 2012. In Carcareproducten.nl gaan wij net een stapje verder dan alleen webshop. Hier worden adviezen en ervaringen met elkaar gedeeld zodat wij gebruik kunnen maken van elkaars ervaringen!

Reageren

Altijd makkelijk en veilig betalen bij Carcareproducten. Wij bieden verschillende betaalmogelijkheden.

Uw pakket wordt snel en betrouwbaar bezorgd door:

Er zijn verschillende opties om uw vraag te stellen. Kiest u hieronder uit een van de opties:

Bel ons op 075 - 616 77 53

Copyright © 2020 Carcareproducten.nl

alle rechten gereserveerd

Samsonweg 134

1521 RM Wormerveer

T: 075 - 616 77 53

E: info@carcareproducten.nl